Rege Galéria Tihany
Apátsági Rege Cukrászda

TIHANYI APÁTSÁG

R E G E  G A L É R I A

anno1961

powered by: Samsung The Frame

„Isten létbe hívta az embert és feladatul adta neki, hogy művész legyen. A művészi alkotásban bizonyul leginkább Isten képmásának az ember. Feladatát elsősorban azáltal valósítja meg, hogy saját emberségének csodálatos anyagát formálja, továbbá a körülötte lévő világot is alkotó módon uralja. Az „isteni Művész” szeretettel közeledik a művész ember felé, s ad neki egy szikrát isteni bölcsességéből, amikor arra hívja, hogy legyen részese teremtő erejének.”

II. János Pál pápa

1961 júniusában az egykori gazdasági udvar helyén megnyílt a Rege Presszó és meghitt hangulatú belső terme már a kezdetektől fogva különböző kultúrális programoknak, valamint kiállításoknak adott helyet, hiszen az akkori vezetőség nem titkolt szándéka az volt, hogy a presszó művészek találkozóhelye lehessen.

A vezetőség ugyan változott, de a minőségi rendezvények és a kultúra iránti elköteleződés nem, így ezt a hagyományt szerettük volna továbbvinni, s egyúttal felpezsdíteni Tihany kultúrális életét, mely az évek során sajnos némileg háttérbe szorult. Hisszük, hogy a környezeti értékek színvonalas programokkal való párosítása Tihanyt nem csak a Balaton, hanem egész Magyarország elsőrangú desztinációjává teheti.

Célunk, mindamellett, hogy az idelátogatóknak egész évben plusz élményt nyújtsunk, egy olyan helyszín megteremtése, ahol a helyi közönség is megtalálja a számára izgalmas eseményeket, s ezáltal új közösségek összekovácsolásának támogatása.

Igyekszünk minden korosztálynak érdekes témákat és műveket összeválogani, így bízunk benne, hogy a következő kiállításanik valamelyike felkelti a Te érdeklődésedet is!

PFE kiállítás

Balaton-felvidék
Digitális fotóművészeti kiállítás

Pannon Fényképészkör

2021.10.01. - 2021.10.15.

A Pannon Fényképészkör Egyesület hivatalosan 2017 óta bejegyzett szervezet, de a története 2009-ig nyúlik vissza. Egyesületünk a veszprémi Pannon Egyetemen, Ruppert Tamás által alapított Pannon Egyetem Fényképészkörből nőtte ki magát.

 

Mosaic
Digitális festőművészeti kiállítás

Oravetz Dániel festőművész

2021.09.11. - 2021.10.01.

1978-ban Veszprémben látta meg a napvilágot. Több, mint tíz esztendeje foglalkozik festészettel és kreatív értékteremtéssel. Műszaki Menedzser szakon diplomázott a Pannon Egyetemen. Három évig IT mega-projekteket menedzselt, azután több éven keresztül két saját céget vezetett, és megannyi vállalkozás fejlesztésében vett részt. 

 

Majd az élet egy komoly kihívás elé állította, meg kellett tanulnia együtt élni egy mentális betegséggel. Legfontosabb következménye az volt, hogy vissza kellett vennie a tempóból, és életmódot kellett változtatnia. 

Ezzel együtt előtérbe kerültek életében az értékteremtő kreatív tevékenységek. Eleinte csak hobbi szinten, majd letisztult egyéni módszertana, és kialakult az igény, hogy művészeti tevékenysége saját teret kapjon.

 

Mesterei Horváth Lajos és Sáska Tibor, akik révén megtapasztalhatta a művészet gyógyító erejét.

 

Most a Magyarországon egyedülálló adottságokkal rendelkező Rege Galériában, Tihanyban kerül bemutatásra MOSAIC címmel, Oravetz Dániel festőművész eddigi szakmai életútját bemutató ötven festmény részletből álló digitális kiállítás a SAMSUNG The Frame TV-k közreműködésével.

- Oravetz Dániel -.jpg
Szekeres János

Szekeres János természetfotós kiállítása

2021.09.05. - 2021.09.11.

Pedagógus családból származom. Édesapám amellett, hogy tanított solymászkodott is, sokat járt a természetbe a vadászmadaraival. Kisgyermekként rendszeresen elkísértem. Azt hiszem ekkor szerettem meg a természetet annyira, hogy ez később kipusztíthatatlan szenvedélyemmé vált.

Pedagógus lettem én is. 1973 óta tanítok az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Diákjaimmal sokat barangoltunk az erdőkben. Egy idő után szerettem volna magammal vinni, haza hozni az élményeket, megmutatni másoknak is milyen csodálatos mindez. 1976-ban egyik kirándulásomra magammal vittem a fényképezőgépemet is. Ekkor fertőződtem meg a természetfotózással, amit azóta sem bántam meg. Nincs csodálatosabb érzés annál, mint amikor az exponálás pillanatában érzem, hogy talán sikerült valamit létrehozni, talán megragadtam a pillanat, a hangulat varázsát.

Berentés Ágnes barlangfotós kiállítása

2021.08.29. - 2021.09.04.

„Gyerekkoromtól kezdve két meghatározó dolog formálta az életem és a jellemem: A természet szeretete és az alkotás utáni vágy, a köztük levő kényes egyensúly megtalálása. Otthonülős folyton alkotni vágyó gyermekkoromat örökmozgó, a világ felfedezésére törekvő felnőtt lét váltotta fel. Gimnáziumi, majd egyetemi éveim alatt nyitni kezdtem a természet felé, kitoltam addig szűkös komfortzónám határait, a pillanat megélése, önmagam megértése volt a cél. Az addigi családi nyaralásokat felváltották a hátizsákos, minden komfortot nélkülöző vadkempingezős túrák, majd az egyetem alatt életemben először, kúszós-mászós barlangtúrába is belekóstolhattam. Az első élmények mindig meghatározóak. Az én első mondatom, kiérve a szűk kijáraton az volt, hogy „Soha többé barlang!” .

 

A tanulság pedig; soha nem mond, hogy soha….

Berentés Ágnes
Rege Galéria Tihany

Polónyi István reklámfotós kiállítása

2021.08.22. - 2021.08.28.

Általános iskolában, 8. osztályos koromban, egy fotószakkörön találkoztam először a fotózással. Ekkor kezdett el érdekelni a téma, majd később a gimnáziumban határoztam el, hogy fotós akarok lenni. Ekkor kezdtem foglalkozni a fotózással komolyan: laborálásokra jártam, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy egyre többet fotózom kirándulásokkor, és egyéb társasági összejövetelek alkalmával.

Nagy Zoltán táj -, és városfotós kiállítása

2021.08.16. - 2021.08.21.

A fotózás és filmkészítés a szenvedélyeim. Olympus és Manfrotto fotós nagykövet vagyok. Fő állású utazó, amolyan digitális nomád életformát folytatok. 2017 December óta szinte folyamatosan járom a világot.

Egy évben akár 8-10 hónapot is külföldön vagyok. Országról-országra járva megkeresem a szép és érdekes tájakat, városokat. Tapasztalataimat pedig megosztom másokkal képek, videók és tanfolyamok formájában.

Rege Galéria Tihany
Rege Galéria Tihany

Bánhalmi Norbert fotóművész kiállítása

2021.08.02. - 2021.08.15.

Bánhalmi Norbert fotóművész évek óta gondolkozott egy digitális kiállítói tér megvalósításán, egyik nagy vágyát pedig valóra is váltja a tihanyi Rege Galériában.

 

A The Frame elnevezésű digitális fotóművészeti kiállításon négy fekvő és egy álló Art televíziót helyeznek majd el, amelyek kikapcsolt állapotban pontosan úgy hatnak, mint egy-egy valódi képkeret.

Külön-külön lesznek elindítva, tehát nem egyszerre váltanak majd, még akkor sem, ha egyezik az időzítés.

 

Senki nem találkozik kétszer ugyanazzal a kiállítással, mindig egyedi élményt fog kapni akkor is, ha a hat hét alatt többször is ellátogat ide – magyarázta a fotóművész.

RAGYOGÁS

Heim Klára Geode Art kiállítása

2021.07.15. - 2021.08.01.

Minden kép egy történet, minden kép egy külön érzés! Heim Klára olyan tehetség, aki gyerekkora óta foglalkozik képzőművészettel, de korábbi főállása és hivatása eddig nem tette lehetővé, hogy elegendő időt fordíthasson élete egyik legnagyobb szerelmére, az alkotásra. A pandémiás időszak változtatott ezen. Régóta tervezett munkái és álmai foszlottak szét egyik napról a másikra és végérvényesen. Olyan célok voltak ezek, melyeket már sosem lehet elérni. 

Több mint fél évvel ezelőtt elvonult műhelyébe és azóta szinte csak az alkotásnak él. Elszántan és lelkesedéssel hoz létre olyan egyedülálló alkotásokat, melyekről ma még senki sem tudja, milyen és mekkora hatást fognak kiváltani az igényes művészet-kedvelők, és a hétköznapi emberek körében. 

Rege Galéria Tihany
Rege Galéria Tihany

MEDI - SZÍN

Szabo Sipos Barnabás festménykiállítása

2021.06.25. - 2021.07.15.

Én előbb voltam „képzőművész” mint színész, vagyis az irány egyértelmű volt, hogy a festészettel foglalkozzak. Előadóművésznek azért mentem, mert ordítani akartam… de a festészet mélyebben van a szívembe ágyazva. A mai napig így van. Eleinte a francia impresszionisták voltak a kedvenceim. Tőlük tanultam meg, hogy a szín-világ hogyan is van, mi a titkuk, hogy olyan csodálatosan meg tudták mutatni a fényt és a sötétséget színekkel. Az én festészetemben pont annyi drámaiság és színház van, mint festészet a színjátékomban. Az ad erőt, hogy rádöbbentem: akár festő vagyok, akár színész, emberek életminőségét javítom. Már amikor jól csinálom. A nagymamámnak sok baja volt a szívével, és én már 4 éves koromban elhatároztam, hogy meggyógyítom őt, s ezért orvos leszek. Sokáig annak készültem. Az élet mást hozott. Csak nemrég jöttem rá, hogy végül mégiscsak orvos lettem, csupán a „műszereim” mások.

A SAMSUNG THE FRAME 
és a
BALATONI KULTÚRHANG bemutatja:

Rege 60. digitális fotókiállítás

2021.06.01. - 201.06.24.

E képek és képzeletünk fúziója visszarepít Minket az időben. Újra ott lehetünk ezen a szépséges és egyedi helyen, kávézhatunk az akkori nagy művészekkel, mint Tolnai Klári és Latinovics Zoltán, beleshetünk a kulisszák mögé és lenézhetünk a világ egyik legszebb panorámájára mely egyedülállóan változatlan a maga tiszteletet parancsoló lágyságával. 

Rege Galéria Tihany
Rege Galéria Tihany

Szemek A Nagyvilágból

Kónya Péter fotókiállítása

2021.04.30. - 2021.05.28.

Már gyermekkoromban foglalkoztattak a távoli, számomra ismeretlen helyek, melynek mozgató rugója a kulturális sokszínűség megismerése volt. Két uticél lebegett a szemem előtt, amelyek a bakancslistámra is felkerültek : Tibet és Peru. Talán nem véletlen, hogy az égiek e két helyet a világ két legtávolabbi pontjára pottyantották le, így nem volt kérdés, hogy egyetlen út alkalmával nem tudom valóra váltani álmaimat. Ahogy lenni szokott a két utazást követte egy harmadik, egy negyedik, mígnem függőség nyomait véltem magamon felfedezni. A kultúrák megismerése iránti éhségemet fokozta az is, hogy egyre jobban érdekelt a vidéki emberek élete.

Színek a Te otthonodban

Koreny Dóra festménykiállítása

2020.10.17. - 2020.11.12.

Sokan megkérdezik, miért pont állatokat festek? Nekem a kezdetektől az volt a fontos, hogy olyan képeket alkossak, amit én magam is szívesen kiakasztanék az otthonomba. Az állatok és mellettük a természeti képek pedig számomra nyugalmat és békét árasztanak. Különösen szeretek élőlényeket festeni, főleg a szemük miatt.

 

Ettől kelnek igazán életre a képek.

Rege Galéria Tihany
Rege Galéria Tihany

Sári varázslatos világa

Bernát Sára festménykiállítása

2020.09.12. - 2020.10.15.

Kilencedikes gimnazista voltam. Az élet a saját megszokott medrében folyt:  3-ig suli, ebéd, zeneiskola, rohanás edzésre. Vacsora után tanulás, kis fuvola-gyakorlás.  Villanyoltás után pedig a „titkos szerelem”:  Leiner Laura olvasás. Kerek volt a világ.  

Egy nap azonban minden megváltozott…

Most vagy Soha

fotókiállítás

2020.07.24. - 2020.09.06.

Keserédes világhangulatban indult a Most vagy Soha fotópályázat. Hullámzott bennünk a kétségbeesés és a lelkesedés, az aggódással teli reménykedés…

Volt, aki mindennapi életünk most meztelen utcáinak, kihalt tereinek eddig soha nem látott, nélkülünk kongó színpadát örökítette meg, s volt, akit fényképalbumai rejtett kincsei közé zárt a világ, s onnan küldte el eddig talán még számára is ismeretlen emlékeit.

Közel ezerháromszáz pályázat érkezett.

Rege Galéria Tihany
 
Photo 2021. 06_edited.jpg

Bittman Szilárd

üzemeltető

Az Apátsági Rege Cukrászda üzemeltetőjeként célom a régi értékek és hagyományok megőrzése modern köntösbe öltöztetve. Szeretném, ha Tihany újra a balatoni kultúrális élet egyik központja lehetne és ennek egyik kiváló lehetősége a Rege Galéria működésének fenntartása és egyre magasabb színvonalra emelése. Nagyon örülnék, ha hozzá tudnánk járulni a művészet és kultúra megszerettetéséhez a fiatalok körben is.

a¦ügoston_b.jpg

Barkó Gábor Ágoston OSB

a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója

Örömmel tölt el, hogy bár a cukrászda és ezzel együtt a galéria kikerült az Apátság irányítása alól, nem kell aggódnom a megteremtett értékek feledésbe merülése miatt.

Szoros együttműködésben tervezzük a jövőt és mindig boldogan vállalom a megnyitókon való részvételt.

Jó látni, hogy mennyi tehetséges művésznek adhatunk lehetőséget, hogy megmutassák magukat, engem mindig lenyűgöznek az alkotásaik.

121383660_3362823707087873_6221891913105

Fotóművészként és az Olympus Magyarország nagyköveteként fontosnak tartom, hogy lehetőséget teremtsek a tehetséges művészek bemutatkozására.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy egy ilyen nagy multú helyszín és galéria engem kért fel a kurátori pozícióra.

Úgy érzem, ennél jobb helyet nem is találhattam volna arra, hogy a lehető legsokszínűbb közönségnek, a legváltozatosabb műveket mutathassam meg.

IMG_5530.jpg

Minden rendezvényszervező álma egy olyan patinás helyen dolgozni, mint az Apátsági Rege Cukrászda.  Külön öröm számomra, hogy megtiszteltek a cukrászda teljeskörű rendezvényszervezésével, hiszen kiváló lehetőség a sokrétű tapasztalat-szerzésre és fejlődésre.

Fantasztikus csapat állt össze és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Rege Galéria hozzá méltó hírnevet kapjon országszerte. Büszke vagyok, hogy ehhez én is hozzájárulhatok.

Bánhalmi Norbert

kurátor, fotóművész

Nagy Vivien

rendezvényszervező

Rege Galeria logo

Kiállításszervezés / Kurátor: 


Bánhalmi Norbert - fotóművész

Rendezvényszervezés: 


Nagy Vivienn - esküvő -és rendezvényszervező

Marketing stratégiai partnerünk:

HIPStudio Kommunikációs Ügynökség

  

  • Rege Galéria instagram oldala
  • Rege Galéria facebook oldala