Hagyomány és állandó megújulás

Az apátság cukrászdája a felkelő Nap fényében – az aranyhídban – úszó teraszon a félsziget legszebb panorámájával várja a látogatókat. Az 1960-as évek óta töretlenül működő cukrászda az évtizedek során valósággal Tihany egyik ékkövévé vált.

Többen érdeklődve tették már fel a kérdést, hogy honnan ered a „Rege” elnevezés. Csak kevesen tudják, hogy Garay János költőnek kell ezért köszönetet mondanunk, aki költeményével a tihanyi királyleányról halhatatlanná tette az aranyszőrű kecskék legendáját; művének ugyanis a Rege a tihanyi visszhangról címet adta. A Balaton ősz királyának története, mely megihlette a költőt is, egészen a XVIII. század közepére nyúlik vissza, ekkor épült fel az apátság temploma, melynek faláról – mint tudjuk – oly szívesen térnek vissza a hangok.
Dr. Entz Béla (1919-2012), Tihany díszpolgára, és nem utolsó sorban a Község múltjának egyik legnagyobb ismerője, a következőt írja: „Az érkezőket a kikötőben legtöbbször falusi gyerekek hangos serege fogadta. Kínálgatták a kirándulóknak a híres tihanyi »kecskekörmöket«, és egymást túlkiabálva ajánlkoztak, hogy elmondják a regét (tihanyiasan: a »Ragét«), Garai János kedves versét a kecskekörmökről és a tihanyi visszhangról.”


Kikötőnk régi – 1961-ben lebontott – várótermében az ide hajóval érkező látogatók a „tihanyi rege” jeleneteit láthatták a mennyezeten. Az épület lebontása után ez a „tihanyi rege” a festett képek helyett a szintén előkelő helyre emelt „Rege Cukrászda” nevében élt tovább. A helyet 1961. június 16-án adták át a kikötőben található Sport Étteremmel együtt. A kommunizmus idején a magyar bencés rendet megfosztották nagy múltú templomától és monostorától, a szerzetesek végül 1994-ben visszatérhettek I. András király ősi sírjához. A ma látható épület 1997-ben született, és 21 évre rá került sor a cukrászüzem és a konyha kialakítására.

forrás: Fortepan Nr. 112000 – Bauer Sándor

Rólunk írták

1

"Gyönyörű a kilátás, finomak és attraktívak a sütemények, a kiszolgálás pedig kiváló! Mindenkinek ajánlom ezt a helyet!
Barátaimmal kellemes délutánt tölthettünk el itt "

2

"Gyönyörű helyen található. Igényes, szép hely, széles kínálattal! Remek, gyors kiszolgálás! Nagyon kedvesek a pincérek!"

3

"Családi összejövetelt tartottunk itt ma. Tökéletes kommunikáció,szervezés, kiszolgálás és az ételek is csodásak voltak! Köszönjük!"