top of page
85167404_1621254874683974_26516739648661

Hagyomány és állandó megújulás

Az Apátság cukrászdája a felkelő Nap fényében – az aranyhídban – úszó teraszon a félsziget legszebb panorámájával várja a látogatókat. Az 1960-as évek óta töretlenül működő cukrászda az évtizedek során valósággal Tihany egyik ékkövévé vált.

Többen érdeklődve tették már fel a kérdést, hogy honnan ered a „Rege” elnevezés. Csak kevesen tudják, hogy Garay János költőnek kell ezért köszönetet mondanunk, aki költeményével a tihanyi királyleányról halhatatlanná tette az aranyszőrű kecskék legendáját; művének ugyanis a Rege a tihanyi visszhangról címet adta. A Balaton ősz királyának története, mely megihlette a költőt is, egészen a XVIII. század közepére nyúlik vissza, ekkor épült fel az Apátság temploma, melynek faláról – mint tudjuk – oly szívesen térnek vissza a hangok.
Dr. Entz Béla (1919-2012), Tihany díszpolgára, és nem utolsó sorban a Község múltjának egyik legnagyobb ismerője, a következőt írja: „Az érkezőket a kikötőben legtöbbször falusi gyerekek hangos serege fogadta. Kínálgatták a kirándulóknak a híres tihanyi »kecskekörmöket«, és egymást túlkiabálva ajánlkoztak, hogy elmondják a regét (tihanyiasan: a »Ragét«), Garai János kedves versét a kecskekörmökről és a tihanyi visszhangról.”

kecskekorom.jpg
2-rege-magtar-w.jpg

forrás: Fortepan Nr. 112000 – Bauer Sándor

Kikötőnk régi – 1961-ben lebontott – várótermében az ide hajóval érkező látogatók a „tihanyi rege” jeleneteit láthatták a mennyezeten. Az épület lebontása után ez a „tihanyi rege” a festett képek helyett a szintén előkelő helyre emelt „Rege Cukrászda” nevében élt tovább.

A cukrászda 1950-ig a Tihanyi Bencés Apátság gazdasági udvara volt.

1950-ben Magyarországon a szerzetes-rendeket megszüntették, így a terület az állam tulajdonába került.

1961. június 16-án az egykori gazdasági udvar helyén megnyitották a Rege presszót.

Harminc év elteltével saját cukrászműhelyt alakítottak ki és így a presszóból cukrászda lett, a 2018-as szezontól pedig a helyben készült sütemények mellett már reggelikkel és fő fogásokkal is várja kedves Vendégeit!

A cukrászda közvetlenül az Apátság lábánál, Tihany turisztikai központjában található.

Parkolási lehetőség a főút mentén található fizető parkolókban van.

Páratlan kilátású teraszunk, 180 fő befogadására alkalmas, mely kiváló helyszíne lehet csoportos kirándulásoknak, céges találkozóknak, vagy családi összejöveteleknek egy finom kávé, vagy házi sütemény mellett.
Rossz idő esetén, 50 fős, meghitt hangulatú belső termünk várja a Vendégeket.


Magyarország egyik legjobb vidéki cukrászdájaként, mestercukrászok által készített süteményeket, apátsági kávét és levendulás specialitásokat kínálunk.
Vendégeink számos desszert közül választhatnak, a levendulás ízesítésűek mellet, ikonikus helyi sütemények közül is, mint például a Rege torta, vagy a Bencés torta.

Rólunk írtátok

1

"Gyönyörű a kilátás, finomak és attraktívak a sütemények, a kiszolgálás pedig kiváló! Mindenkinek ajánlom ezt a helyet!
Barátaimmal kellemes délutánt tölthettünk el itt "

2

"Gyönyörű helyen található. Igényes, szép hely, széles kínálattal! Remek, gyors kiszolgálás! Nagyon kedvesek a pincérek!"

3

"Családi összejövetelt tartottunk itt ma. Tökéletes kommunikáció,szervezés, kiszolgálás és az ételek is csodásak voltak! Köszönjük!"

bottom of page